HTML

Magyarország 997-1301

Friss topikok

  • Az igazi Svarc Enegger: Ez igényes, szép munka. Végigolvastam az egészet. Ha ezt adnánk oda a gyerekeknek az iskolában, ak... (2012.08.22. 19:40) 1. ÁRPÁD
  • Arton: Deutsche Rittere Gmbh, infrastruktúra-fejlesztő cég. Bravó. (2012.08.21. 17:17) 6. HUBA
  • Arton: @Gyárfás: Nyugalom, az "alternative history" Jules Verne és HG Wells óta teljesen elfogadott szé... (2012.08.21. 15:25) 8. EMESE
  • miértisne: @A Vadkeleti Bölcs: Kifejtenéd a véleményed anélkül, hogy megkérdőjeleznéd az értelmi képességeime... (2012.08.21. 10:20) 2. ELŐD
  • peelou75: Elég komoly szívás lehetett az Árpádháziaknak, hogy a legnagyobb veszélyforrás a saját rokonaik vo... (2012.08.20. 13:58) 5. TAS

Címkék

Archívum

8. EMESE

2012.08.20. 08:32 Magyari Péter

Kormány hatalom nélkül

István V. halála után nem rendeztek választásokat. A Magyar Nemzeti Front néven egyesült, korábban rivalizáló csoportok a parlamentben szinte egyhangúan választották meg miniszterelnöknek László IV-et. Ő elsősorban a kun tábornoknak köszönhette befolyását, akik István V. területvédelmi egységeit vezették még a Béla IV. ellen vívott polgárháború idején.

László IV. azonban képtelen volt együtt tartani a kormánypártot. Az 1260-as évek közepére hét kisebb frakcióvá szakadt szét a Magyar Nemzeti Front. Az 1265-ös költségvetést nem is sikerült elfogadnia a parlamentnek, és 1266 márciusában még mindig nem volt költségvetése az országnak. Ekkortól László IV. megpróbálta rendeletekkel irányítani az országot, de több rendelkezése a különböző frakciók mellett elkötelezett köztisztviselők engedetlensége miatt elbukott.

Az egymással küzdő kis pártok közül kettő emelkedett ki, de egyik sem volt képes parlamenti többséget szerezni a szinte évenként kiírt időközi választásokon. A Kőszegi Henrik vezette Demokrata Párt és a Csák Máté irányítása alá tartozó Magyar Néppárt ráadásul fegyveres önvédelmi csoportokat szervezett, és a két párt egységei egyre többször csaptak össze az utcán.

A tüntetések rendszeresen erőszakba torkolltak, ahol hol a rendőrség, hol pedig az önvédelmi csoportok okoztak véres tragédiákat brutális fellépésükkel. Az ország északi és nyugati részén a két nagy párt önálló enklávékat hozott létre, ahol Kőszegi és Csák „famíliák” saját közigazgatást szerveztek. Az ország többi részén még ennyi szervezettség sem maradt. Az állami intézményeket rendszeresen kifosztották, kormányhivatalok sorát gyújtották fel az egymás után szerveződő militáns csoportok.

1278-ban László IV. úgy döntött, hogy egy külföldi háborúval próbálja az ország egységét visszaállítani. Az osztrák-cseh háborúban Ausztria mellé állt. Ezzel csupán annyit ért el, hogy Ausztriában a Habsburg Párt megalapozta évszázados diktatúráját, amelyet később (mintegy 500 évre) magyar területekre is kiterjesztettek.

Antikunita fellángolások és a kokainista miniszterelnök

László IV. a 70-es években a kun tábornokokhoz fordult, akik a kun településekről rendre megtorló hadjáratokat vezettek a legsúlyosabb gócpontokba. László ezzel végleg elveszítette az alapvetően antikunita érzelmű lakosság bizalmát.

1279-ben úgy tűnt, hogy sikerül több kis párt koalíciójával végre egy erős kormányt alakítani. A pártok egyetlen feltétele az volt, hogy László IV. küldje vissza a kun csapatokat azokba a zárt településekre, amelyeket még Béla IV. idején jelöltek ki számukra. Erre azonban a kun hadvezetés nem volt hajlandó, így a magyar hadsereg 1280-ban Hódtónál súlyos csapást mért a kun állásokra. A nemzetközi közvetítési kísérlet ellenére azonban ez sem hozott békét az országnak.

1285-ben ismét egy japán hadosztály zúdult az országra, de László IV. ekkor bebizonyítatta, hogy a külső ellenséget jobban tudja kezelni, mint a belsőt. Tárgyalásos úton megegyezett a japánokkal, sőt, egy teljes expedíciós hadtestet zsoldjába fogadott. Ez is kevés volt azonban a lázadások leveréséhez, és László IV. ezt követően nem tett több kísérletet a kormányzás helyreállítására.

László IV. a továbbiakban a kun területeken töltötte az év nagy részét, miközben az anarchiába süllyedt országban szinte minden nap robbant valahol egy pokolgép. A terrorizmus és fegyverkereskedelem európai központjává vált Magyarország. László IV. ettől kezdve csak magánvagyonával törődött. Állítólag rákapott a drogokra, és a kelet-nyugati kábítószer kereskedelemből jelentős hasznot szerzett.

Kétes tisztaságú vállalkozásai miatt az ENSZ szankciókkal sújtotta Magyarországot, és a nagyhatalmak megszüntették a diplomáciai kapcsolatokat is. Lászlóval 1290-ben Körösszegen végzett egy terrortámadás, amint éppen kunvezetőkkel vett részt egy találkozón. Halála után még évekig keringett egy felvétel az interneten, amin egy kun bálon nyilvánosan szeretkezett egy Edua nevű prostituálttal. László élete utolsó évtizedét jórészt kokainmámorban töltötte.

Az utolsó kísérlet is elbukik

Ekkor a Kőszegi Henrik által alapított Demokrata Párt elérkezettnek látta az időt, hogy átvegye a hatalmat. A demokraták olaszországi száműzetéséből hazahívták András III-at, akinek apja a Béla IV. kormány befolyásos politikusa volt. Az István V. és Béla IV. között zajló polgárháború idején külföldre költözött, ahonnan folyamatosan tartotta a kapcsolatot a magyarországi politikusokkal. A fiatal András III. apja halála után átvette az olasz emigráció irányítását, és a későbbi polgárháborúk menekültjei között is elismert vezetővé vált.

A Demokrata Pártnak sikerült 1290-ben egy gyorsan összehívott ideiglenes országgyűléssel elfogadtatnia őt, de András III. kormánya sohasem volt képes az egész ország irányítására. Megpróbálkozott egy nagykoalíció szervezésével is, a Csák Máté féle Néppártot rövid időre meg is nyerte magának. A koalíciót azonban nem sikerült egyben tartania: hamarosan az őt hatalomra segítő demokraták kiléptek a kormányból, a kisebbségben működő néppárti kormány pedig működésképtelennek bizonyult.

A közbiztonság alig javult a 90-es években, a terrortámadások továbbra is rendszeresek maradtak, az ország megyénként más és más helyi csoport befolyása alá került.

András III. 1302-ben úgy halt meg, hogy lényegében egy pillanatra sem tudta irányítása alá vonni az egész országot.

Ezzel befejeződött az Árpád-rendszer Magyarországon.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arpadkormany.blog.hu/api/trackback/id/tr174711682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsaguar · http://blahite.com 2012.08.20. 11:47:29

László IV. az ő tevékenységén érdemes lenne elgondolkodni... Nagyon zavaros és logikátlan az ő története. Talán ő volt az utolsó aki...
Jó lenne tudni az igazságot, miért lett ő kiátkozott...!?

peelou75 2012.08.20. 14:07:43

Hogy eltűnt azóta az antikunitizmus... Pedig biztos lenne rá igény...

Gyárfás 2012.08.20. 18:53:22

Látszik, hogy szeretsz írni, és sok energiát is teszel bele, de ennek ellenére tipikus példája vagy annak a borzalomnak amikor a tehetségtelenség szorgalommal párosul. Zavarosan írsz, és a humorosnak szánt részek sajnos nem érik el egy 12 éves kisdiák szellemi szintjén megfogalmazott vicceskedő diákújság cikkét.

szerintem érdemes lenne mérnökként, vagy matematika tanárként érvényesülnöd, mert a számok és műveleteik zárt szabályrendszere elég jól behatárolnak ahhoz, hogy elkerüld az ehhez a cikkgyűjteményhez hasonlatos totális kudarcot.

peelou75 2012.08.20. 19:46:32

@Gyárfás: ezt jól beböffentetted ide koma...Talán valami saját írást is linkelhetnél...

Gyárfás 2012.08.20. 20:00:10

@peelou75:
Jaja gondolom te is kurva jó tojást tojsz , ezzel vívod ki a jogát annak , hogy megállapítsd hogy melyik tojas romlott :)

És nem vagyok a komád.

peelou75 2012.08.21. 09:02:15

@Gyárfás: Igazából csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a kritikád stílusa inkább téged minősít... Ha olvasol nyugat-európai blogokat, megfigyelheted, hogy ott hogyan szokás megfogalmazni egy kritikát. Ha nem tetszik az írás, akkor sem kell fölényeskedve az aszfaltba döngölni a szerzőt, mert ezt "egy 12 éves kisdiák" is meg tudja tenni. Az igazi kihívás, úgy írni meg a bírálatot, hogy az mindenféle személyeskedéstől mentes legyen.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2012.08.21. 11:03:33

Hm... kár, hogy csak az árpád-korszakkal foglalkozik a blog.

Szívesen olvasnám, amikor Luxemburgi Zsigmond magyar miniszterelnököt az elektorok az egyesült államok elnökévé választották. (erre azért nyílt lehetőség, mert Luxemburgi úrnak amerikai felmenői voltak, így amerikai polgárnak is számított. Sőt a WASP elit egyik nagy hagyományokkal rendelkező családjának tagja volt. (a luxemburgiak többsége a Yale-n, vagy a Harvardon végzett és több generáció óta jelentős kormányzati pozíciókat töltöttek be)

Gyárfás 2012.08.21. 14:24:35

@peelou75:
"nyugat-európai blogokat" LOL :)
Köszönöm a kioktatást, biztos lehetsz benne, hogy a tanácsodat megfogadva ezentúl "nyugat-európai blogokhoz" méltóan fogom megfogalmazni a kritikámat:) bármit is jelentsen ez:)

Csak remélni tudom, hogy miután "nyugat-európai blogokhoz" fogható kritikát fogalmazok meg előbb - utóbb a tartalom is megközelíti a "nyugat-európai blogok" színvonalát...

A szerző egyébként ezért kapja a fizetését, ebből él, nem hobbista. Így a kritika sem véletlenül ennyire éles.

Arton 2012.08.21. 15:25:55

@Gyárfás:

Nyugalom, az "alternative history" Jules Verne és HG Wells óta teljesen elfogadott szépirodalmi műfaj. Több is kellene belőle, mert elgondolkodtat anélkül, hogy relativizálna.
süti beállítások módosítása