HTML

Magyarország 997-1301

Friss topikok

  • Az igazi Svarc Enegger: Ez igényes, szép munka. Végigolvastam az egészet. Ha ezt adnánk oda a gyerekeknek az iskolában, ak... (2012.08.22. 19:40) 1. ÁRPÁD
  • Arton: Deutsche Rittere Gmbh, infrastruktúra-fejlesztő cég. Bravó. (2012.08.21. 17:17) 6. HUBA
  • Arton: @Gyárfás: Nyugalom, az "alternative history" Jules Verne és HG Wells óta teljesen elfogadott szé... (2012.08.21. 15:25) 8. EMESE
  • miértisne: @A Vadkeleti Bölcs: Kifejtenéd a véleményed anélkül, hogy megkérdőjeleznéd az értelmi képességeime... (2012.08.21. 10:20) 2. ELŐD
  • peelou75: Elég komoly szívás lehetett az Árpádháziaknak, hogy a legnagyobb veszélyforrás a saját rokonaik vo... (2012.08.20. 13:58) 5. TAS

Címkék

Archívum

3. OND

2012.08.20. 08:32 Magyari Péter

A Kálmán-féle puha diktatúra

Kálmán miniszterelnöki kinevezésével tehát a Béla Párt liberális frakciója jutott hatalomra. Álmost tárgyalásra hívta az új kormányfő, és az eredmény meglepte a közvéleményt: a régi ellenfelek kibékültek, és megpróbálkoztak azzal a közjogi kompromisszummal, ami Salamonnak és Gézának, illetve még korábban Andrásnak és Bélának is csak arra volt jó, hogy elhalasszák a polgárháborút. Álmos megtarthatta a belügyi tárcát, és az ezzel járó miniszterelnök-helyettesi tisztséget Kálmán új kormányában. Álmosnak azt is le kellett nyelnie, hogy Kálmán beteljesítette azt, amit a László-éra éveiben csak követelt:  enyhítette a diktatúrát, sok területen csökkentek a büntetési tételek, és ritkultak kivégzések is. Nagy feltűnést keltett, amikor törölték a Btk.-ból a magukat állatnak álcázó ellenzékiek büntetésére vonatkozó paragrafust. Korábban több, kormányhivatalok mellett kutyát sétáltató polgárt végeztek ki e törvény alapján. Az úgynevezett "striga-törvény" eltörlése hosszú időre a Kálmán-kor emblémájává vált. A Btk. első átfogó reformját 1100-ban fogadta el a parlament.

Kálmánnak rögtön 1096 nyarán, alig néhány hónappal kormányra kerülése után komoly külpolitikai kihívással kellett szembe néznie. A NATO felszólította Magyarországot, hogy segítse a közel-keleti térségben indított háborúját. Kálmán úgy döntött, hogy a magyar hadsereg nem vesz részt a konfliktusban. Azt azonban nem védhette ki, hogy az elsősorban németországi bázisokról a forró térségbe átdobott csapatokat ne engedje át az országon. A légtér megnyitása után szárazföldi csapatokat is átvonultak Magyarországon. A NATO erői hónapokon át özönlettek keresztül az országon, szinte megbénítva ezzel a vasúti és közúti forgalmat.

Kálmán, a stratéga

Az 1098-as választások után Álmos nem vállalta el újra a belügyminiszteri posztot, és megpróbálta elérni, hogy ő legyen a miniszterelnök. A fantasztikus stratégaként híressé vált Kálmán azonban újra megegyezett vele, és minden maradt a régiben. Kálmán egyre aktívabb külpolitikája egyébként is imponált az erő bűvöletében élő Álmosnak. Az 1099-es ukrajnai hadjárat azonban súlyos vereséggel végződött. A magyar csapatok az aktuális helyi polgárháborúba avatkoztak be, de a Kálmán által támogatott ellenzék elbukott. A magyar koporsókat hazaszállító gépek látványa elkeserítette a nemzetet, Kálmán ezért délen keresett kárpótlást.

1102-ben László nyomán haladva tovább erősítette a horvátországi magyar befolyást, aminek csúcspontjaként megválasztották horvát miniszterelnöknek is. A helyi ügyekkel azonban elsősorban helyettese, az általa kinevezett bán foglalkozott. Ettől kezdve a horvát tengerparti üdülőhelyeken forinttal is lehetett fizetni, és megkezdődött a magyar flotta kiépítése is. 1105-re a dalmáciai szigetek mindegyikén kitűzték a magyar trikolórt, Horvátország teljesen Esztergom befolyása alá került.

Kálmán közben nagyon fontos szerződést írt alá a Nemzetközi Valutaalappal, ami biztosította, hogy elismerjék hódításait a nyugati nagyhatalmak is. Cserébe elfogadta, hogy az IMF határozza meg a mindenkori magyar költségvetési hiány mértékét, és a legfontosabb vámtarifákat.

Álmos folyamatosan próbált külföldi támogatókat szerezni, hogy megszerezze a hatalmat. 1106-ban Lengyelországban Ferdeszájú Boleszláv belügyminisztertől fegyvereket vásárolt, és belügyi különítményeseivel támadást szervezett Magyarország ellen. Lengyel kollégájával azt remélték, hogy a Balti-tengertől az Adriáig tartó közép-európai szuperállamot hozhatnak létre. Kálmán azonban ismét ügyesebben tárgyalt, és az utolsó utáni pillanatban a lengyel kormány visszavonta a támogatását.

Álmos ezután a NATO közel-keleti missziójához csatlakozott, és kisebb parancsnoki posztot kapott Jeruzsálemben. Befolyását megpróbálta arra is felhasználni, hogy az amerikai kormány támogassa egy új párt alapításában, hogy megszerezhesse a magyarországi hatalmat. Kálmán azonban sikeresen keresztülhúzta ezt a számítását is.

 1115-ben Álmos magyarországi szövetségeseivel egy puccsot készített elő, Kálmán titkosszolgálata azonban felgöngyölte ezt az összeesküvést is. A megtorlás kemény volt, de nem kíméletlen. A két főkolompost, Álmost, és a készenléti rendőrség ifjú vezetőt, Bélát, megvakítatta.

Kálmán a bulvárlapok címlapján

Kálmán első felesége viszonylag fiatalon meghalt. A gyász után nem sokkal azonban elvette feleségül Eufémiát, akit korábban Ukrajnában Miss Vlagyimirnak választottak egy helyi szépségversenyen. A gyönyörű Eufémia képeivel tele voltak a lapok, és kajánul élcelődtek azon, hogy vajon hogyan hódította meg szívét a kicsit púpos, és nála egy fejjel alacsonyabb Kálmán. Az igazi botrány 1114-ben tört ki: Kálmán bejelentette, hogy elválik a terhes Eufémiától. Kálmán állította, hogy a köztársasági őrezred egy tagja felvételeket készített, amin jól látható, hogy Eufémia megcsalja őt, és közölte, hogy "biztosan tudom, nem én vagyok annak a gyermeknek az apja, akit Eufémia hord a szíve alatt."

Eufémia visszatért Ukrajnában, ahol megszülte a kis Boriszt. Borisz a magyar bulvárlapok kedvence lett: mindenki azt nézte, hogy hasonlít-e a magyar miniszterelnökre. Eufémia minden létező talk-showban és interjúban váltig ismételte, hogy Borisz Kálmántól van, és beperelte a kormányfőt tartásdíj fizetéséért.

Kálmán még a per vége előtt, 1116-ban meghalt. Utolsó éveiben nemcsak a magánéleti válsága gyötörte meg, hanem az olasz hadsereg is. Az új, agresszív olasz kormány bejelentette igényét a dalmáciai szigetekre, és rendszeresen lőtték az új magyar helyőrséget az Adrián.

István II., a tábornok-miniszterelnök

Kálmán halála után a kormánypárt rendkívül megerősödött liberális platformja István II-t választotta kormányfőnek. István elképesztő fegyverkezési programba kezdett, és a sajtó hamar ráragasztotta a "tábornok" becenevet. Ehhez István azzal is hozzájárult, hogy előszeretettel mutatkozott katonai egyenruhában, és sok polgári tisztségbe is a hadsereg leszerelt főtisztjeit nevezte ki. Évekig háborúzott az olaszokkal, Zárát hol az olaszok hol a magyarok bombázták. A háborús hangulat az egész országot felrázta.

A Dalmáciában lekötött István nem akart újabb frontot nyitni, azonban a parlament akarata ellenére is megszavazott egy újabb az ukrajnai beavatkozást. A helyi, végelláthatatlan polgárháborúból azonban vereséggel távozott a magyar expedíciós hadtest, és az olaszokkal is kompromisszumra kényszerült a hadvezetés. Zára végképp elesett, és több sziget is olasz fennhatóság alá került, de legalább a partvidék jelentős részét megtarthatta Magyarország.

Közben kisebb harcok folytak a cseh határon is, amelyek magyar győzelemmel végződtek. Azonban a hatalmasra dagadt magyar hadsereg és a folyamatos háborúság megterhelte a magyar gazdaságot. Az ország belső részein legalább mindvégig béke volt.

A vak Álmos újabb szervezkedésbe fogott a 20-as években, István azonban lebuktatta új, illegalitásban működő pártját. Álmos külföldre menekült, és hamarosan meghalt. Társa, a szintén vak Béla azonban elrejtőzött. Egy tanyán húzta meg magát Baranya megyében, miközben István úgy tudta, hogy szintén külföldön van. 1030-ban a magyar titkosszolgálat megtalálta, és István magához hívatta a vak zendülőt. Meglepő módon amnesztiában részesítette, és a Mol igazgatótanácsában kényelmes és zsíros álláshoz juttatta. István így próbálta leszerelni a háborús helyzetet kihasználó ellenzéket, amely az 1128-as választások után annyira megerősödött, hogy több ellenjelöltje is volt az egyébként ilyenkor formaságnak számító miniszterelnök-választáskor a parlamentben. 1131-ben István II. meghalt, temetésén a hadsereg hatalmas díszszemlével tisztelgett előtte.

Vakpali, vakpali mindent lát

István halála után a kormánypárt Kálmán-féle liberális vonala nem tudta megőrizni régi befolyását. Ebben komoly szerepet játszott Béla II, a vak igazgatótanácsi tag, aki belépett a kormánypártba, és behozta az Álmossal szimpatizáló régi szövetségeseit is. Az 1131-es választásokon a kormánypárt listáján már ők voltak többségben, így nem volt meglepő, hogy Bélát választották kormányfőnek. A vak politikus a László-féle keménységhez kívánt visszatérni.

Hatalomra jutása utáni hónapokban elképesztő megtorlásba kezdett: a kormánypárt liberális platformjának vezetőit egymás után tartóztatta le, megkezdődtek a B-listázások, melyekben ezrek estek el az állami hivatalvállalás lehetőségétől. Összesen 68 volt képviselőt végeztetett ki, akik mind megszavazták az ő megvakíttatásához vezető belbiztonsági törvényeket. A rendőrség és a titkosszolgálat ellene nyomozó tagjait szintén kivégezték.

Béla új, véreskezű államvédelmi hivatala mindent látott, innen ered a címben is szereplő rigmus, melyért több éves börtönbüntetést kapott, aki nyilvános helyen kimondta. Béla első számú jobbkeze az új belügyminiszter, Ilona lett. A vasladynek is becézett politikus irányította a leszámolásokat, és parlamenti pletykák szerint a vaksága miatt korlátozott cselekvési képességű miniszterelnök helyett is ő vezette az állam ügyeit. A külföldi emigráns sajtóban egyre-másra jelentek meg cikkek arról, hogy a szigora miatt rettegett Ilona szeretője is a vak Bélának.

Béla ellen a szó szerint lefejezett ellenzék maradéka Boriszhoz fordult, Kálmán Ukrajnában élő törvénytelen fiához. Borisz jórészt ukrán zsoldosaival 1132-ben betört az országba, de a kormánycsapatok hamar kiverték őket, és az Ilona által megszervezett rögtönítélő bíróságok újabb ellenzékieket ítéltek halálra megtorlásul. Elég volt egy régi, Boriszról szóló pletykalap őrizgetése a padláson ahhoz, hogy valakit elvigyenek az Ilona-kommandósoknak is csúfolt belbiztonságiak.

Béla az István által megerősített hadsereget azonban nem bántotta, sőt, tovább erősítette. A magyar hadsereg visszafoglalta az olaszoktól Splitet, és horvát önkéntesek ezreivel megerősítve elfoglalta Bosznia-Hercegovina jórészt horvátok lakta északi részét is. Az új boszniai közigazgatás megszervezésével Béla egyik legfontosabb szövetségesét, az illegalitás éveiben megismert Lászlót bízta meg.

1137-ben az egész országot megmozdító ünnepségsorozat kezdődött. Béla hazahozatta Görögországból Álmos földi maradványait. Az újratemetés jó alkalom volt, hogy az új vezetés fitogtassa hatalmát. Kálmánt és István II-t pedig démoni személyekként állították be, neveik szitokszóként szerepeltek csak a hivatalos sajtóban.

1141-ben Béla II. váratlanul meghalt. A kivéreztetett ellenzék azonnal elkezdte propagandáját, miszerint a miniszterelnök halálra itta magát egy fogadáson, a rezidenciájában. Béla valóban nagy ivó volt, sokszor dülöngélve ment végig a parlament folyosóin, és nem egyszer tett megdöbbentő és agresszív kijelentéseket az őt faggató sajtónak. "Amikor ivott, Ilona döntött helyette. És nagyon sokszor ivott." - mondta halála után egy ellenzéki lapnak egy nevét nem vállaló hivatalnok, aki évekig a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott Béla II. mellett.

A következő rész.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arpadkormany.blog.hu/api/trackback/id/tr384711664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása